Viktigt att tänka på vid leasing

Att leasa bil kan verka som ett billigare alternativ jämfört med att köpa en. Egentligen skiljer det inte så mycket i pris, så länge du gör rätt för dig innan du skriver på avtalet.

Det är allt vanligare att leasa en bil istället för att köpa en, precis som vi skrev om i ett tidigare inlägg. Går du i samma banor? Det är mycket du behöver tänka igenom innan du bestämmer dig för att skriva på papperen. Du får samtidigt inte tro att det blir billigare för att du väljer att leasa istället för att köpa en bil, här reder vi ut för och nackdelar med båda delarna och ger dig tips på vad som är viktigt att tänka igenom en gång extra.

Viktigt att tänka på

Aftonbladet tar man upp några bra punkter som är viktiga att tänka igenom innan du bestämmer dig för att göra en affär och börja leasa en bil. Man skriver bland annat att det är viktigt att läsa igenom avtalet noga för att veta vad du kan förvänta dig och samtidigt vad bilfirman förväntar sig av dig. Innan du fattar ett beslut är det bra för din egen skull om du har jämfört olika formor för att komma fram till vilken som kan erbjuda det bästa avtalet för just dig.

Var noga med att väga in om vinterdäck, försäkring eller service ingår i priset. Om det inte ingår behöver du räkna ut vad detta kan komma att kosta under åren och addera detta i priset. Viktigt är också att tänka på framtiden. Kommer du vara i behov av bilen i tre år (vilket i de flesta fall är den minsta avtalade tiden), kommer ni bli fler eller färre i familjen osv. Skulle du behöva avbryta avtalet kan det kosta en hel del att ta sig ur det. Oftast 35% av den avtalade tiden som är kvar.

Sist men inte minst behöver du fundera över hur mycket du kommer köra och hur långt under dessa tre åren. Kommer du överstiga de avtalade milen som ingår i kontraktet kostar dessa extra utöver.

Det är alltså väldigt viktigt att läsa igenom avtalet noga och reflektera över livssituationen för att vara säker på att man gör en bra affär när du börjar leasa en bil. Gör du allting rätt kommer det med största sannolikhet att bli en bra affär!