Därför ska du ha bra ljus på din bil

Det är många som kör långa sträckor med bil eller lastbil varje vecka. Under sommarmånaderna fungerar det ofta bra, men under den mörka vintern och hösten kan det krävas extraljus för att undvika olyckor.

“Mörkerkörning medför alltid vissa risker, och dessa risker blir såklart ännu större om du inte har tillräcklig belysning på din bil.”

Att köra i mörker är en utmaning. Inte nog med att du blir tröttare ju mörkare det blir – dessutom kan det vara svårt att se djur som dyker upp på vägen i tid, eller att få syn på andra hinder innan det blir för sent. Genom att skaffa extraljus, till exempel från extraljuskungen.se, kan du undvika att råka ut för onödiga olyckor.

Viktigt med bra mörkerseende

Att se i mörket är svårt. När ljuset minskar anpassar sig människans ögon genom att pupillerna vidgas för att släppa in mer ljus. De så kallade syncellerna i ögat, stavarna och tapparna tar emot ljusinformationen och skickar vidare signaler till hjärnan. I mörker är det främst stavarna som får arbeta, då de är mest ljuskänsliga. Stavarna kan dock inte se skillnad på olika färger.

Risker med mörkerkörning

Mörkerkörning medför alltid vissa risker, och dessa risker blir såklart ännu större om du inte har tillräcklig belysning på din bil. En risk är tröttheten. Mörker gör att vi blir trötta, och när vi blir trötta blir vi sämre bilförare. Precis när mörkret börjar falla börjar också skogens djur att röra på sig. Då finns det en stor risk att råka ut för en viltolycka och köra på något djur. Om du dessutom har dålig belysning på bilen så kan du inte upptäcka djuren lika tidigt som du skulle ha gjort annars, och riskerna ökar ytterligare.