Att jobba på bilverkstad

Ofta uppstår problem med bilar som gör att vi inte kan köra dem eller att de inte går genom besiktningen. Då är det bra att det finns bilverkstäder och folk som kan laga våra bilar. Men hur är det att jobba på en bilverkstad och hur blir man bilmekaniker?

235679-wheel-mechanic

I en artikel i Svenska Dagbladet kan man läsa om en undersökning som TV4 gjort tillsammans med Motormännen. Undersökningen visar att man inte kan lita på verkstäderna eftersom att de inte upptäcker vanliga fel. I undersökningen ”riggade” man åtta bilar med fel innan de lämnades in på verkstad. Dessa fel ska ha varit lätta att hitta eftersom att det rörde sig om löst batteri, låg nivå av bromsvätska och dåligt lufttryck i däcken. Det var dock bara en bil som hanterades rätt och i ett fall åtgärdades ett fel som inte fanns.

Vilka kvalifikationer behövs?

Undersökningen visar att bilverkstäderna verkligen skulle behöva göra någon ändring i uppbyggnaden och det behövs förmodligen fler mekaniker nu än aldrig förr. För att bli bilmekaniker bör man först och främst ha grundkunskaper om bilar och även ha ett intresse för dem. Man måste även ha ett körkort eftersom att man kan behöva köra bilarna för att testa fel. Bor man i Stockholmstrakten kan man kontakta ringensbilskola.se. Några andra kvalifikationer man måste ha kan man läsa om på Arbetsförmedlingen:

  • Det är vanligt med kundkontakt i branschen. Därför bör man ha en social förmåga.
  • Att ha kunskaper i teknisk engelska, elektronik och data kan vara bra. Det börjar bli allt viktigare.
  • Den som vill bli bilmekaniker bör även vara noggrann och ha tålamod.
  • Kunskaper i elektronik och mekanik är ett måste.

Plugga till bilmekaniker

Vill man bli bilmekaniker bör man till att börja med gå ett program på gymnasiet som heter Fordons- och Transportprogrammet, skrivs det på AllaStudier. Utbildningen finns både på kommunala och fristående skolor.

I en mekanikers arbetsuppgifter ingår alltmer avancerad kunskap inom elektronik, eftersom att en allt större del av reparationerna i moderna bilar är el-reparationer. Man arbetar oftast med flera olika bilmärken och arbetar även självständigt.